Pora obiadowa na calym Polwyspie Iberyjskim rozpoczyna się o 12 i konczy o 16. Zjedzenie obiadu po 16 jest prawie niemozliwe.
Kolacje jada sie najwczesniej o 21. Miejsce w restauracji warto zarezerwowac telefonicznie.

 Hiszpanska kuchnia bazuje na specjalnosciach regionalnych, przyrzadzanych z produktow typowych dla kuchni srodziemnomorskiej. Wykorzystuje sie w niej miedzy innymi wiele rodzajow ryb, owocow morza, a takze warzyw. Popularna jest oliwa z oliwek i pikantne wedliny. W Hiszpanii kultura jedzenia jest odmienna niz w Polsce i wiaze się to z typowo “poludniowym” trybem zycia. Hiszpanie wiele czasu spedzaja poza domem, nie jest wiec dla nich niczym dziwnym chodzenie na sniadania do baru. Bar taki laczy zreszta funkcje kawiarni, piwiarni i restauracji, przy czym w zalezności od pory dnia serwuje odpowiednie potrawy.
Od dwunastej do szesnastej kuchnia podaje cieple potrawy.
Większosc restauracji serwuje tak zwane menu del día, czyli stosunkowo przystepny cenowo obiad skladajacy się z dwoch dan (do wyboru), deseru, pieczywa oraz napoju: woda, wino lub piwo. Po szesnastej kuchnia jest zamknieta az do wieczora, to znaczy do 20-21, kiedy to rozpoczyna się podawanie kolacji. W tym przypadku wiele lokali oferuje menu de noche (ceny wieczorne sa nieco wyzsze).

Dania:

Paella – ryz, szafran warzywa i owoce morza (istnieje duzo roznych odmian paelli, kazdy region ma swoja) smazone na specjalnej patelni
Gaspacho – chlodnik pomidorowy
Chuleta de cerdo – kotlet wieprzowy

Do dan typowo katalonskich naleza:
Fideua – katalonska odmiana paelli, zamiast ryzu podaje sie makaron
Calcots – cos pomiedzy porem a cebula. Piecze sie je na wolnym ogniu i podaje z sosem romesco. Do ich jedzenia potrzebny jest kaftanik. Najpierw trzeba obrać zewnętrzne partie calcot i następnie moczyc go w sosie
Butifarra – wieprzowa kiełbasa, podawana z frytkami lub jarzynami, niekiedy z jajkiem lub omletem
Conill amb caragols – krolik ze slimakami

Desery:

Flan – katalonski budyn
Churros – paluszki z ciasta smazone w glebokim oleju
Arroz con leche – ryz z mlekiem i wanilia
Crema catalana – bardzo podobny do francuskiego creme brulée, jednak w odróżnieniu od niego jest przygotowywany na bazie mleka, a nie śmietany

Napoje:

Wino – z rejonow Rioja
Sangria – mieszkanka wina, owocow i lodu (a dla fanow: z dodatkiem brandy, wermutu i napoju gazowanego)
Tinto de verano – wino z gasiosa (napoj sodowy)
Cava – wino musujace (we Francji zwane szampanem)